zaterdag 21 november 2009

De Grote Oorlog: De Geallieerde Eindoffensieven en de Wapenstilstand

Toen in 1918 de Duitsers o.l.v. Ludendorff een alles-of-niets offensief starten in de lente, moesten de Geallieerden wijken. Toch slaagden de Duitsers er ook dan weer niet in echt door te breken en Parijs te veroveren. Integendeel, nog voor de zomer werden ze door de ontketende Geallieerden ver achteruit gedreven. Na zowat 100 dagen was de strijd helemaal over en vroegen de uitgeputte Duitsers om een Wapenstilstand. Uiteindelijk werd 11 november de historische dag waarop de Wapenstilstand werd ondertekend.

Jo Vanderbeke (War And Remembrance) legt u alles haarfijn uit. Wat is dat Geallieerde Eindoffensief precies? Wie waren de hoofdrolspelers? Wie vocht waar? Deden de Belgen dit keer wel hun duit in het zakje? En in welke omstandigheden werd de Duitse delegatie door het Franse opperbevel ontvangen? Waarom ging de Wapenstilstand in op 11 november om 11u? Op deze en nog veel meer vragen krijgt u zeker en vast het antwoord.

De voordracht wordt gespreid over 2 avonden. Op dinsdagen 8 en 15 december 2009 kunt u telkens om 19u30 terecht in het Menin Road Museum (Meenseweg, Zillebeke).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.